Subscribe:

Medicinsko čudo


Jakubu Haliku je odstranjeno srce kako bi ga liječnici spasili od galopirajućeg tumora koji je rastao unutar njegova srca. Nakon dugotrajne operacije Haliku je usađena revolucionarna krvna pumpa. 37-mo godišnji Čeh je tako postao druga osoba na svijetu koja nema srce, srčane otkucaje niti puls, pa ipak je živ i osjeća se odlično.

Nakon šest mjeseci života bez srca, Halik je izjavio kako može živjeti normalno kao svaki zdrav čovjek.

Halik – češki vatrogasac nije mogao dobiti srce donora jer pacijenti koji se liječe od raka i tumora ne mogu podnijeti lijekove koji se uzimaju nakon transplantacije organa, no on se nada da će s vremenom moći primiti zdravo srce, nakon kojeg će se vratiti u aktivnu vatrogasnu službu, stoji u tiskovini DNA.

Jakub Halik je do sada živio u bolnici i koristio se invalidskim kolicima jer liječnici nisu znali kako će njegovo tijelo podnijeti promjenu i koliko će mu trebati da se prilagodi na krvnu pumpu. Halik sa sobom mora nositi bateriju koja napaja pumpu, no nije vezan za krevet.

Jakub Halik je jedan od 24 pacijenta samo u Češkoj republici koji čekaju na transplantaciju srca, dok ih je svijetu na tisuće. U klinici za eksperimentalnu medicinu IKEM, pacijenti u prosjeku čekaju osam mjeseci na odgovarajuće srce. Možda će nove tehnologije poput Thoratecove u skoroj budućnosti trajno pomoći ljudima čiji život visi o koncu zbog nemogućnosti zamjene bolesnog srca.

0 komentari:

Objavi komentar