Subscribe:

Kopriva: Riznica zdravlja i vitamina


Savršen čistač krvi, podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma, jača imunitet.

Kopriva se koristi kao lijek  za čišćenje krvi i protiv malokrvnosti, protiv opadanja kose, reumatizma i oboljenja zglobova, groznice, čira na želucu, nesanice, nervoze... Stimuliše rad jetre i pankreasa, odličan je diuretik, podiže odbrambenu moć imunosistema, vraća snagu i energiju, sprečava upale, podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. A zbog zavidnog sadržaja hlorofila, pomaže obnavljanju oštećenih ćelija i utiče na duže zadržavanje kiseonika u mozgu.

Zbog vitaminske i prehrambene vrednosti kopriva se smatra izuzetno zdravom i korisnom. Sadrži mnogo belančevina, ugljenih hidrata, masti. Od minerala ima kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vitamine C, A, B2, B5, K, karoten, pantonensku kiselinu, lecitin, tanin. Ona je bogatiji izvor vitamina C i A od većine kultivisanih biljaka, ali iako je pravi mali polivitaminski rezervoar, na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena.

Čaj od koprive se sprema tako što se puna supena kašika, dobro oprane i sitno isjeckane koprive prelije ključalom vodom i ostavi se da odstoji minut do minut i po. Pije se mlak u malim gutljajima. Profesor Bankhofer tvrdi da će se za samo nekoliko dana svako ko pije ovaj čaj osećati bolje i snažnije, jer ovaj napitak veoma prija žuči, bubrezima i jetri.


ČORBA OD KOPRIVE

Sastojci: Pola kilograma mlade koprive, dve kašike ulja i zobenih pahuljica, kašika brašna, 1 dl kisele pavlake ili mlijeka, čehno bijelog luka, so, biber, kašika sjeckane mirođije.

Priprema: Koprivu oprati, ubaciti u lonac kipuće vode i shuvati, ocjediti i naseći kao španać.
Napraviti laganu zapršku od ulja, brašna i čehna bijelog luka, dodati isječenu koprivu, malo sve prodinstati, pa doliti najprije hladnu, a potom toplu vodu.

Ostaviti da kuha izvjesno vrijeme, a potom dodati zobene pahuljice. Promešati, pustiti da provri i odmah skloniti sa vatre.

Po želji posoliti i pobiberiti, a onda dodati kiselu pavlaku ili doliti mlijeko. Tako spremljena čorba treba da odstoji desetak minuta, a prije posluživanja pospite je sjeckanom mirođijom.

Izvor:
http://www.novosti.rs


0 komentari:

Objavi komentar