Subscribe:

Trava Iva – ljekovita svojstva i recept za tinkturu i čaj


Trava Iva je vrlo ljekovita biljka koja raste u planinskim regijama diljem svijeta. Prepoznatljiva je po malom grmlju sa blijedo žučkastim cvijetovima na vrhovima grana. Ova biljka raste u suhim, toplim i krševitim mjestima na oko 800 metara nadmorske visine i više.

Sastav i ljekovita svojstva trave Ive:

Trava Iva ima gorak okus, a kao biljni lijek se koristi za liječenje mnogih bolesti, posebice bolesti probavnog i dišnog sustava.

Tanin, metanol, eter, kloroform, etil acetat i butanol su gorke tvari u travi Ivi te ju farmaceuti često preporučuju upravo zbog tih tvari, za jačanja imunološkog sustava, bolesti želuca i smanjenja nadutosti.

Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme i odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu. Učinkovita je kod bolesti usta i grla, ali i kod raznih infekcija kao što su gljivice i čirevi. Poznata je po tome da liječi grčeve i čisti krv, a koristi se i protiv svih vrsta groznice te kao pomoć kod dijabetesa.

Prema novijim istraživanjima, razna antioksidativna sredstva u čaju trave Ive, su jednaka onima u ginko i zelenog čaja po svojim lijekovitim svojstvima. Tinktura trave Ive pomaže kod hemoroida i bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline.


Da li znate ?

Kao kupka, trava Iva ima blagotvoran učinak na kožu, posebice kada je riječ o ranama i promjenama na koži te je vrlo popularan kao melem za ublažavanje reume.


Ostale zdravstvene prednosti trave Ive:

  • Pomaže kod depresije
  • Čisti tijelo
  • Regulira probavu
  • Izbacuje višak tekućine iz tijela

Branje i priprema trave Ive

Trava Iva cvate od lipnja do rujna, a ako ju želite rezati pravilno, učinite to sa oštrim škarama i brzo osušite u prozračnom mjestu kako bi joj pomogli sačuvati boju i specifičan okus.

Recept za čaj od trave Ive

Ulijte žličicu trave Ive u 200 ml tople vode i odmah poklopite. Procijedite nakon 15 minuta te pijte čaj jednom ili dva puta na dan prije jela.

Recpet za tinkturu od trave Ive

Namočite 20 grama trave Ive u 100 ml alkohola. Ostavite da stoji dva tjedna te pijte 20 kapi do tri puta dnevno.



Izvor:
http://www.krenizdravo.com

0 komentari:

Objavi komentar