Subscribe:

Šta je ebola, simptomi i prevencija


Ebola ili hemoragična groznica ebola je retka i fatalna bolest od koje oboljevaju ljudi, ali je primati poput gorila i majmuna. U pitanju je bolest koja se, do skoro, gotovo isključivo javljala u Africi, ali je počela da se pojavljuje i u drugim delovima sveta, pa i na našem podneblju.

Ebolu prouzrokuje virus ebole koji se može dobiti putem krvi ili telesnih telnosti sa životinja (gorila i majmuna). Po inficiranju, zaražena osoba virus ebole prenosi na druge ljude.



Simptomi ebole
  • Simptomi ebole se mogu javiti vrlo brzo posle zaraze – od 2 dana pa sve do tri nedelje i to su:
  • bolovi u grlu i mišićima
  • glavobolja
  • groznica i povišena temperatura
  • mučnina i povraćanje
  • osip
  • dijareja
  • kašalj
  • krvarenje iz nosa i usta
Onda kada se primete simptomi, osoba obolela od ebole postaje prenosilac virusa i neophodna je izolacija. Kako je u pitanju bolest o kojoj se, još uvek, nedovoljno zna, ne postoji pouzdana i posebna metoda lečenja, već se pacijenti stavljaju u izolaciju, nakon čega im se daje intravenska terapija tečnostima i ostale mere rehidratacije. Stopa smrtnosti od virusa ebole je oko 60%, ali može porasti i do 90%, ako se ne sprovode tačno određene mere zaštite i prevencije ostalog stanovništva.
Važno je napomenuti da se ebola, nakon ozdravljenja, kod muškaraca zadržava i do 2 meseca u njegovoj spermi – zbog čega je neophodno povesti dodatne mere zaštite i nakon izlečenja.

Kako se dobija ebola?

Kao što smo napomenuli, virusom ebole se možete zaraziti ako dođete u kontakt sa krvi ili telesnom tečnošću zaražene životinje ili njihovog mesa; zatim diranjem kontaminiranih predmeta – kao što je medicinski pribor; ali i od već zaražene osobe.


Mjere prevencije

Virus ebole je veoma osetljiv u spoljašnjoj sredini – sunčevi zraci ga uništavaju, a takođe i dezinfekciona sredstva i medicinski sapuni, koji su dobra mera i zaštite i prevencije.

U slučaju da do virusa dođe, prva i osnovna mera prevencije je izolacija i zdravstveni nadzor osoba za koje se sumnja da imaju virus u sebi. Dalje, neophodna je zaštitna odeća i oprema za medicinske radnike, kao i sve one koji su u neposrednom kontaktu sa zaraženim životinjama. Treba voditi posebno računa o ishrani, odnosno kupovati meso samo i isključivo od proverenih izvora i dodatno povesti računa o ličnoj higijeni.

Izvor:
http://organvlasti.com

0 komentari:

Objavi komentar