Subscribe:

Adekvatna prehrana za šećerne bolesnike


Važnost adekvatne prehrane

Sve osobe koje boluju od šećerne bolesti, bilo da su na tabletama ili inzulinu moraju biti na odgovarajućoj preharni. Ponekad se liječenje u tipu 2 šećerne bolesti provodi samo prehranom. Ona podrazumijeva sljedeće:

Hrana koju treba izbjegavati su namirnice koje sadrže šećer:
bomboni, kolači, gume za žvakanje sa šećerom, keksi, med, džem sa šećerom, marmelada sa šećerom, žitarice s dodatkom grožđica i šećera, puding sa šećerom, kandirano voće, zašećereni jogurt, voćni sokovi i gazirana pića s dodatkom šećera, voćni sirupi i čokoladni preljevi sa šećerom i slično.

Bolesnici lakše drže dijetu otkako su Američko društvo za dijabetes i Američko dijetetično društvo sve namirnice podijelili u šest skupina.

Skupina 1. Kruh i zamjene
  • Sve vrste kruha, brašna, tjestenina, riža, proizvoda od žitarica, gotova jela i povrća koji sadrže veću količinu škroba (suhi grah, grašak, kesten, soja).
Skupina 2. Meso i zamjene
sve vrste mesa, ribe, mesnih prerađevina i gotovih proizvoda koje uzimamo kao zamjenu za meso.
  • Prema sadržaju masnoća, ta je skupina podijeljena u tri podskupine: Meso I – tu se nalazi se mršavo meso (bez vidljivih masnoća); u podskupini Meso II - nalazi se meso s malo masnoće, jaja, mesne prerađevine i masni sirevi sa 25% mliječne masti. U skupinu Meso III - svrstana su jako masna mesa, mesne prerađevine i punomasni sirevi sa 45% mliječne masti. Ova podskupina nije pogodna za dijetnu prehranu.
Skupina 3. Povrće
  • Sve povrće, osim onoga koje sadrži veću količinu škroba i nalazi se u skupini 1. 
  • Tu se nalazi i povrće s malom energetskom vrijednosti, koje se uzima po želji.

Skupina 4. Voće
  • Svježe i suho voće, gusto ukuhano voće bez šećera te voćni sokovi bez dodatka šećera.
Skupina 5. Mlijeko i zamjene
  • Konzumno mlijeko sa 1% mliječne masnoće, obrano trajno mlijeko sa 1, 6% mliječne masnoće, mlijeko sa 2, 8% mliječne masnoće (djelomično obrano mlijeko), mliječni proizvodi (jogurt, kiselo mlijeko i acidofil) i stepko sa 1% mliječne masnoće.
  • U ovu se skupinu ubraja mlijeko sa 3, 2% mliječne masnoće (punomasno mlijeko) i mliječni proizvod od punomasnoga mlijeka (jogurt, kiselo mlijeko i acidofil) koji nisu primjereni u dijetnoj prehrani.
Skupina 6. Masnoće i zamjene
  • Masnoće dijelimo na masnoće životinjskoga i biljnoga podrijetla. 
  • Masnoće životinjskoga podrijetla sadrže, osim zasićenih masnih kiselina, i kolesterol.
  • Masnoće biljnoga podrijetla sadrže jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline.
  • Nezasićene masne kiseline imaju značajnu ulogu u prehrani osoba oboljelih od šećerne bolesti.
U šećernoj bolesti važna je odgovarajuća prehrana, te pridržavanje uputa o terapiji uz redovite kontrole glukoze u krvi koje će omogućiti što bolje liječenje. Na taj način spriječit će se nastanak i pogoršanje komplikacija šećerne bolesti koje mogu znatno otežati život bolesnika.

Izvor:
www.coolinarika.com




0 komentari:

Objavi komentar