Subscribe:

Omega-3 masti koje produžuju život

http://www.blic.rs/data/images/2012-02-19/215105_svlolos2_f.jpg?ver=1347483810
Omega-3 masti predstavljaju "dobre" masti  U raznim se časopisima i knjigama posvećenim zdravoj prehrani, pa tako i u ovoj rubrici, često susreću pojmovi poput "dobrih" i "loših" masti, "dobrog" i "lošeg" kolesterola. Pa predstavimo konačno te pozitivce i negativce u našem tanjuru!

Pravo ime, popularno zvanih, "dobrih" masti jest omega-3 masne kiseline. Ljudski organizam ne može sam proizvoditi te masti, već se njima opskrbljuje isključivo putem hrane pa stoga nutricionisti omega-3 svrstavaju u esencijalne masti. Drugu vrstu esencijalnih masti, koje unosimo u organizam s hranom, popularna literatura naziva «lošim» mastima, dok im službeno ime glasi omega-6 masne kiseline. Omega-3 masti su pozitivni predznak zaslužile jer one u našem organizmu izgrađuju posebnu vrstu molekula (u stručnoj literaturi nazivanih prostaglandis) koje su zaslužne za elastičnost i protočnost krvnih žila i ublažavanje upalnih reakcija uslijed poboljšanja cirkulacije krvi. Na taj način ove masti postaju glavno oružje u borbi protiv srčanih oboljenja. Omega-6 masti se ulaskom u naš organizam također transformiraju u molekule (također prostaglandis), no s upravo suprotnom funkcijom od one koju vrši omega-3. Naime, te molekule potiču grušanje krvi, uzrokuju ukrućivanje krvnih žila te pospješuju upalne procese. To još uvijek ne znači da nam i te masne kiseline nisu potrebne – u odgovarajućem omjeru.

Liz Applegate (autorica rubrike Nutrition u prestižnom trkačkom časopisu Runner's World) navodi nekoliko vrlo konkretnih razloga zašto bi trebalo povećati količinu omega-3 masnih kiselina u svakodnevnoj prehrani. Točnije, nekoliko vrlo čestih bolesti, koje na ovaj način možemo držati na distanci.


Srčana oboljenja

Stručnjaci su vezu između smanjenja srčanih bolesti i omega-3 masti otkrili proučavajući prehrambene navike Eskima, kao naroda koji je do danas sačuvao tradicionalni način prehrane baziran na ribi te kod kojeg su bolesti srca nepoznat pojam. Daljnjim je istraživanjem utvrđeno da omega-3 masne kiseline podižu nivo «dobrog» HDL kolesterola što bitno smanjuje vjerojatnost nastanka, po život opasnih, krvnih ugrušaka kakvi izazivaju infarkt.

Karcinom

Omega-3 masne kiseline pokazuju veliku vrijednost u smanjenju rizika oboljenja od određenih vrsta karcinoma. Tako je utvrđen bitno manji postotak dijagnosticiranog karcinoma prostate u područjima u kojima riba čini bitnu sastavnicu prehrane.

Artritis
http://crescenti.es/wp-content/uploads/artritis-reumatoide-causas-sintomas-tratamiento1.pngRazličite vrste artritisa su zapravo upalni procesi u organizmu. Kako omega-3 masti omogućuju smanjenje upalnih procesa, uzimanje 2-3 grama (1 porcija tune, npr) tih masnih kiselina dnevno bitno olakšava tegobe oboljelih od reumatskog artritisa.

Dijabetes je još jedna od vrlo čestih bolesti suvremenog čovjeka koja se kod Eskima pojavljuje toliko rijetko da se smatra neobičnom. Objašnjenje je jednostavno, omega-3 masne kiseline reguliraju uravnoteženo djelovanje inzulina.

I još jedan zanimljiv podatak: omega-3 masne kiseline su važne i kao sastavni dio membrane moždanih stanica. Stoga, uzimanje omega-3 masti u samom početku ljudskog života, u vremenu razvoja moždanog tkiva, osigurava veću mentalnu sposobnost.


Iako su danas ljekarne i trgovine zdravom hranom već opskrbljene, među mnogim drugim, i omega-3 nadomjescima, prednost treba dati prirodnim izvorima poput plave ribe (po mogućnosti porijeklom iz hladnih voda, poput tune), sjemenki lana (koje možete posipati po salati ili jesti s jogurtom), ulja od lana te oraha, lješnjaka i badema.

0 komentari:

Objavi komentar