Subscribe:

Uzgoj pelina


Pelin je ljekovita biljka koja izvorno potječe iz Europe i Azije. Najbolje uspijeva u blizini mora i u toplijim krajevima, a može se naći na mnogim poljima. Jedna je od najgorčih biljaka, a od davnina se koristi pri izradi biljnih vina i aperitiva


Ljekovitost pelina

Pelin se od davnina koristi kao biljka za čišćenje tijela od glista. Korištenjem u medicinske svrhe treba biti jako oprezan. Može uzrokovati nemire, povraćanje i grčenje, a u velikim količinama je čak i jako otrovan. Koristi se u kućnoj upotrebi kao zaštita od moljaca. Oštar i osvježavajuć miris istjerat će kukce s odjeće.

Uzgoj pelina

Sjeme pelina izuzetno je sitno i sije se u proljeće. Sijanje se odvija tako da se sjeme položi u pripremljene plitice komposta. Koristi se mješavina šljunka, treseta i kore. Tako posijano zagrijava se do 20 stupnjeva, a kada su sadnice dovoljno ojačale, sade se na otvoreno u vrt. Mekane reznice se uzimaju početkom ljeta od novog rasta biljke. Krajem ljeta se mogu koristiti i polutvrde reznice. Dobro je svake 3 godine obaviti dijeljenje pelina kako bi biljka ostala zdrava. Dijeljenje ćete obaviti tako da biljku iskopate u proljeće ili na jesen te korijenje podijelite i zakopate.

Pelin će u vrtu najbolje uspijevati na dobro ocijeđenom tlu i na sunčanim mjestima vrta. Biljka je koja se dobro prilagođava, tako da ne bi trebalo biti većih problema niti na ostalim tlima, bitno je samo da bude zaklonjen.


Održavanje

U proljeće se pelin sije i dijele se formirane biljke. Tada je i dobro vrijeme da biljku podrežete kako bi održali pravilniji oblik. Uzimaju se reznice za daljnju sadnju. U ljeto se također uzimaju reznice, ali sada polutvrde. U jesen se gleda visina biljke. Trebalo bi je odrezati do visine 15 cm-a od tla. U zimskim mjesecima kada temperatura padne ispod minus 5, pelin zaštite slamom ili korom.

Berba pelina

Pelin se može brati čim primijetite da se glavice počinju otvarati. Nakon berbe ih osušite. Za sušenje, listovi će biti najkvalitetniji ako ih berete u ljetnim mjesecima.

Pelin u kulinarstvu


Glavni je sastojak brojnih vina i aperitiva, a nalazi se kao sastojak i u poznatom “wermutu”.

U prošlosti pelin se koristio vješajući se na vrata kako bi održao kuće bez zlih duhova. Koristio se i pri izradi tinte kao sastojak koji je držao miševe podalje od papira. Bio je jako učinkovito prirodno sredstvo zaštite protiv buha.




0 komentari:

Objavi komentar