Subscribe:

Upala grla - liječenje


Upala grla je najčešće izazvana virusima, što znači da antibiotici u liječenju ne pomažu. Umjesto antibiotika, za liječenje upale koriste se narodni lijekovi.

Grlo može da zaboli tijekom cijele godine, no ipak se ta bolest javlja u hladnijim mjesecima, kada imunološki sustav opadne. Upala ždrijela se javlja kao samostalna bolest, ili zajedno sa upalom sluznice, sinusa i krajnika.

Simptomi koji upućuju na upalu grla su: na početku osjetite da je grlo suho i peče vas, a kasnije nastupa kihanje i kašalj. Upala grla se kasnije očituje i grebanjem dok gutate, bolovima u predjelu upale, na dodir. Iz nosa može da curi vodnjikav sekret koji postaje sve gušći, teško dišete na nos i ne osjećate miris i okus hrane.


Pored svih opisanih tegoba možete osjećati glavobolju, malaksalost i imati umjereno povišentu tjelesnu temperaturu.

U slučaju liječenja, ako želite bolest liječiti antibioticima obavezno se posavjetujte sa liječnikom.

Ipak, ako niste posjetili liječnika a želite si pomoći prirodnim putem tada vam savjetujemo sljedeće:

Čajem od žalfije ispirite grlo. Grgoćite sa ovim čajem više puta na dan. Žalfija ubija različite mikroorganizme, a među njima su i ovi odgovorni za upalu grla. Za vrijeme bolesti je vrlo važno unositi što više tečnosti u organizam. Povećan unos tečnosti u organizam ubrzava izbacivanje virusa, te vlaži sluznicu i olakšava uklanjanje sekreta iz nosa i sinusa.

Inače, topli čajevi ublažavaju bol u grlu, a pored toplih čajeva dobar je i propolis. Propolis za liječenje možete nabaviti u obliku kapi, spreja za grlo i pastila.

Ukoliko imate povišenu tjelesnu temperaturu pokušajte piti čaj od zove, hajdučke trave, nane i kore od vrbe. Ublažiti kašalj možete sa čajevima i sirupima koji u sebi sadrže bijeli i crni sljez, jagorčevinu i timijan.

Začepljenost nosa ćete smanjiti inhalacijom. U zagrijanu vodu, od 40°C ili više, ukapajte kapi eukaliptusa, bora, kedra ili timijana i to udišite. Da bi odčepili nos, možete ukapati u njega slane vode. U prodaji se slana voda nalazi u obliku kapi ili spreja za odčepljenje nosa.


Pileća juha je također dobra protiv začepljenja nosa, treba je jesti polako i često jer njezino djelovanje kratko traje.

Protiv upale grla bitno je često prati ruke, te imati jak imunitet. Za održavanje stabilnog imuniteta osoba treba da ima umjerene fizičke aktivnosti, i da boravi na svježem zraku. Treba izbjegavati stres, i održavati zdravu ishranu. U tijelo je potrebno unositi vitamine A, C i E.


Izvor:
http://www.narodnilijek.com

0 komentari:

Objavi komentar